poster-316691_1280-2.jpg

IGUALTAT I DIVERSITAT

De què parlem?

De vegades es confon igualtat amb homogeneïtat, la qual cosa sembla negar que als nostres barris, la nostra societat vivim persones, que tenim els mateixos drets, (igualtat formal), però no totes tenim les mateixes capacitats i condicions individuals per poder-los exercir (igualtat real o efectiva).

Edat, gènere, procedència, pertinença a determinats grups racials, situació de malaltia o discapacitat, són alguns dels elements que determinen aquesta diversitat. No podem construir una societat justa si no es despleguen mitjans per evidenciar la riquesa que ens dona aquesta diversitat. La lluita per la igualtat és també el reconeixement de la diversitat i de la necessitat de tenir llenguatges, formes i sistemes diferents perquè l’activitat associativa sigui inclusiva.

Hem de conèixer i desplegar plans de treball que cerquin la igualtat efectiva més enllà de declaracions formals.

 

Ponent: Jessica Sala Presenta: Fernando Pindado, director de TRAMA

La Jessica Sala ha estudiat dret i el màster de l'advocacia a la Universitat de Barcelona, ​​treballa en l'administració de justícia i és veïna de barri de la Marina (antiga Zona Franca) de Barcelona.


Al barri, forma part de l'associació Guineocatala Bisila, a través d'ella, treballa la interculturalitat. Ella creu que el barri ha canviat, és divers i necessita un nou enfocament en la manera d'autogovernar-se.


La Jessica ens va a parlar de la importància dels valors, d'allò que considerem important en la nostra pròpia activitat o en la de la nostra associació. Ens recorda alguna cosa en el que insistirem en tot aquest programa: les coses han canviat. Els temps han canviat, estem en una altra època diferent de la que van néixer la majoria de les nostres associacions. I això ens ha de fer veure que la nostra actuació ha de tenir mirades diferents i ens obliga a mirar el que fem amb noves perspectives. Tot canvi produeix resistència i és lògic perquè costa adaptar-se a noves situacions. Però estem obligats. No podem seguir funcionant amb els paràmetres, idees i valors de l'època anterior. Ens parla de valors com la generositat, el respecte, la tolerància, la necessitat d'activar relleus en les organitzacions, com incorporar noves persones i sobretot, noves persones joves.


Certament, si no canviem la nostra filosofia de vida, la nostra forma d'actuació dels valors en els que donem suport la nostra acció serà difícil que puguem seguir el ritme dels nous temps, i tot el que no s'adapta als nous ritmes es queda enrere i poc a poc cau en l'oblit.

 

Ponent: Omaira Beltrán: Fernando Pindado, director de TRAMA

L’Omaira forma part del contingent de persones que van néixer fora d’Espanya; ella ho va fer a Bogotà (colòmbia) on es va graduar en periodisme i comunicació social.


Fa 22 anys que viu a Barcelona, és una veïna més i actualment membre de la junta de la CONFAVC.  Té un Màster en didàctica de la llengua i la literatura a la Universitat Autònoma de Barcelona.

És una de les co-fundadores i coordinadora de l'Associació Intercultural Llatins per Catalunya: una entitat que treballa per donar a conèixer a Catalunya als llatinoamericans residents i donar a conèixer una altra imatge, menys estereotipada, dels i les llatinoamericanes que s'han establert a Catalunya.


Forma part de la Comissió de comunicació de la comissió d'estratègia de la Xarxa Barcelona Antirumors; del Grup de Treball de Periodisme Solidari del Col·legi de Periodistes de Catalunya i membre del Grup de Recerca Intercultural Interreligiós de l'UB.

L’Omaira ens parlarà del risc que suposen els estereotips, sovint promoguts de manera interessada, els prejudicis i la importància de teixir xarxes de relació que ens permetin una millor convivència.

Els barris de Catalunya ja fa anys que han vist modificada la composició dels seus veïns i veïnes. Cada vegada hi ha més persones procedents d’altres països amb un bagatge de noves cultures, noves creences, noves formes de relacionar-se que ens mostren l’enorme diversitat que tenim els éssers humans que poblem aquest planeta.


I en no poques ocasions, en lloc de viure aqueta mixtura, aquesta diversitat com una oportunitat per millorar el nostre coneixement, reforçar el nostre pensament i enriquir la nostra cultura, es veu o es viu com una amenaça o un atac a unes essències que no sabem ben bé com les hem construït.


Catalunya és un país d’acollida que des dels anys 50 i 60 del segle passat ha prosperat gràcies a la feina de persones, com el meu pare i els pares i mares de molts vosaltres que van venir a treballar deixant el seu lloc de naixement a d’altres pobles de l’estat espanyol. I ara estén aquesta riquesa amb persones procedents d’altres contrades del planeta.

l

 

Webinar:  "L'hora violeta: repensant els barris des de la prespectiva de gènere. Celebrat el 14 de desembre amb la participació de 9 activistes feministes i veïnals.

Primera "Hora violeta (espai de reflexió de gènere de la CONFAVC)" per a repensar com construir barris des de la prespectiva de gènere.


Van moderar el webinar: Irene Izquierdo i Jos Farrenys Junta CONFAVC).

Van intervenir al webinar Maria Majó (AV Rocafonda, Mataró); Sylviane Dahan (AV Esquerra de l'Eixample, Barcelona)  Mercè Ciutat (Dones de Lleida); Montse Santolino i Mariví Ventoso ( AV La Florida i Sant Josep, de l'Hospitalet); Dolors Lledó (FAVTerrassa), i Lídia Solé, Anna Arcos i Sílvia Nieto (AVBufalà, Badalona,intervenció a través d'un vídeo).